RSS Facebook

Článek 

Hlasujte po návrhy medaile s vypodobněním muzea

11. 03. 2011 | autor: Martin Krsek

Unikátní medaili nechá vyrazit ke svému znovuotevření Muzeum města Ústí nad Labem. Na její podobu vyhlásilo soutěž a o výsledku bude rozhodovat veřejnost. Umělecká ražba má zachytit podobu čerstvě zrekonstruované budovy muzea, který vznikla roku 1876 jako školní palác.

Zdymadla ve zlatě, muzeum ve stříbře

„Je to mimořádná událost a ta si žádá nějaký pamětní předmět s trvalou hodnotou. Očekáváme, že medaili ocení zvláště sběratelé, pro které chystáme i sérii z drahého kovu, ale jsme přesvědčeni, že si ji koupí pro radost i řada běžných návštěvníků,“ vysvětlil motiv k výrobě medaile historik muzea Martin Krsek. Muzeum se spojilo s předním českým medailérem Josefem Oplištilem, který je například autorem zlaté dvoutisícovky s motivem ústeckého zdymadla z roku 2009 a řady dalších emisí České národní banky. Vyučuje medailérství na Vyšší odborné škole v Jablonci nad Nisou a medaili pro Ústí zadal jako odbornou práci svým studentům. Mohlo tak vzniknout hned patnáct různorodých návrhů.

Co se vejde na medaili?

„Je to pro studenty výzva, když vědí, že mají šanci svůj návrh uplatnit v takové prestižní zakázce. Někteří už za sebou podobnou zkušenost mají. Zapojili jsme všechny ročníky. Sice ne každý návrh dopadl ideálně, několik jich však dosáhlo naprosto profesionální úrovně,“ popsal výtvarník ohlas ve škole. Studenti dostali zadání zobrazit na líci medaile budovu muzea. Pro rubovou stranu měli větší tvůrčí prostor, uplatnili pestrá témata, jako třeba malby objevené běhen rekonstrukce v Císařském sále, nebo sloupovou vstupní síň muzea.

Soutěž završí výstava

Po kresebných návrzích převedli své představy do sádrových modelů, z nich muzeum ve spolupráci s vedením školy vybralo tři nejlepší. Který se nakonec dočká zvěčnění v bronzu a stříbře, rozhodne veřejnost. Do 20. března může hlasovat v internetové anketě na stránkách www.usti-aussig.net. Všechny variantní návrhy i zajímavosti z tvorby medaile předvede muzeum ve zvláštní expozici u příležitosti otevření nově zrekonstruované budovy 30. června. Tehdy také poprvé nabídne vlastní medaili veřejnosti.

Hlasování je kontrolováno podle IP adres, z každé adresy je možné poslat jen jediný hlas. Regulérnost průběžně kontrolujeme a prokazatelně podvodné hlasy bychom vymazali.

Vyberte pamětní medaili ke 135. výročí založení ústeckého muzea

V této anketě již není možné hlasovat
Varianta I.118
Varianta II.48
Varianta III.804
[IMG]

Pamětní medaile - varianta I.

[IMG]

Pamětní medaile - varianta II.

[IMG]

Pamětní medaile - varianta III.