RSS Facebook

Článek 

Výstava Zelená architektura ve Zdaru

10. 05. 2011 | autor: u-a

Kurátor výstavy Petr Kratochvíl vybral pět desítek českých staveb, pro jejichž autory i klienty bylo vedle primárního hlediska šetrného přístupu k přírodě důležité také kvalitní architektonické řešení. Název výstavy tak neodkazuje ke konkrétním cestám úsporného a ekologického stavění, ale je metaforou dobrého bydlení v souladu s přírodou.

 


Návštěvníci se mohou přesvědčit, že „zelený“ dům nemusí být nutně nudnou stavbou plnou izolace, obalenou solárními panely. Prezentované realizace se vyznačují snahou o symbiózu s krajinou a hledáním využitelných paralel s přírodními tvary a strukturami.

„Hledisko udržitelného rozvoje se ve světové architektuře stále výrazněji prosazuje jako důležité kritérium a vodítko architektonických návrhů. Konání mezinárodní konference v Praze „Udržitelná výstavba budov ve střední Evropě“ ukazuje, že se toto povědomí začíná stále více prosazovat také u nás, což dokládá i vítězství takto koncipovaných staveb v posledních ročnících české Grand Prix architektů (Centrum ekologické výchovy Sluňákov mladého ateliéru Projektil, nová radlická Centrála ČSOB studia Josefa Pleskota AP ateliér).

Zdá se však, že se v našich poměrech zatím větší pozornost věnuje technickým aspektům ekologicky šetrného stavění (materiály, způsoby vytápění, chlazení, apod.), méně příkladů však najdeme, kdy je toto ekologicko-technické hledisko v rovnováze s kvalitou celkového architektonického řešení, nebo dokonce je inspirací originální architektury.“

Výstava bude doplněna o realizace, které vznikly v posledních letech na Ústecku.

Pořádá: Galerie Jaroslava Fragnera

Patrneři: Advokátní kancelář Císař Kohoutek Nesvadba Spolchemie - Green Epoxy Resins

Mediální partneři: Ústecký Deník, Ústí /// Aussig

Fotografie z vernisáže výstavy najdete na Facebook.cz

[IMG]

"Upoutávka" na výstavu na Mírovém náměstí. Foto: Dalibor Jílek

[IMG]

Instalace výstavy. Foto: Dalibor Jílek

[IMG]

Instalace výstavy. Foto: Dalibor Jílek