RSS Facebook

Článek 

Ústecké muzeum už není „cizí dům“

27. 04. 2017 | autor: u-a

Záhadu autorství Císařského sálu i celé budovy ústeckého muzea odhalí nová výstava „Cizí dům?“ o architektuře českých Němců v letech 1848 – 1891, která se ve dnech 20.1.-16.4.2017 koná v Muzeu města Ústí nad Labem. Při její přípravě historici konečně objevili ztracené jméno architekta, který muzejní budovu navrhl.

Muzeum se tak stane nejen dějištěm výstavy, ale zároveň i jejím obřím exponátem. Vernisáž se koná ve čtvrtek 19. ledna 2017 od 17.00. Návrh ústecké muzejní budovy pochází z roku 1875, šlo o školu rozšířenou o honosný sál pro zasedání městské reprezentace. Když roku 1901 navštívil Ústí nad Labem císař František Josef I., nebyl nikde v Ústí nad Labem reprezentativnější prostor, kde by mohl udělovat audience.

„Nová zjištění nám ukazují, o jak prestižní projekt šlo. Městská rada vypsala architektonickou soutěž. Uspěl v ní přední odborník na školní stavby, vídeňský architekt August Krumholz, autor vzorové školy pro rakouský venkov,“ prozradil objev kurátor výstavy Martin Krsek. Objevená dobová zpráva uvádí i autora velkolepé malířské výzdoby teplického umělce Brunotteho.

Císařský sál tak dovršil své znovuzrození, kdy v rámci nedávné rekonstrukce muzea došlo k nečekanému objevu původní malířské výzdoby a jejímu následnému restaurování.

[IMG]

Cizí dům